Plattelandstentoonstelling Bazaar Kastaar

Bouwt een landbouwer aan het land? Hebben koeien een pink? Groeien er heksenneuzen in Limburg? Loopt er een beer op de boerderij? Legt een kip met rode oren bruine eitjes? Is een koe om in te bijten? Op al deze vragen en nog veel meer krijgt u een antwoord in onze nieuwe tentoonstelling ‘Bazaar Kastaar’.

Via de educatieve tentoonstelling krijgt u een eerste actieve kennismaking met de landbouw en het platteland in de regio. Ze kunnen kiezen uit 4 thema’s: zuivel, groenten en fruit, vlees en paarden (zie onderaan).

Kastaar ontvangt groepen in zijn Bazaar en laat hun ontdekken hoe de oorsprong van de voeding ontstaat en waar het vandaan komt. Deze rondleiding neemt 1u15 in beslag. In de keuken van Kastaar mogen ze zelf koken met producten van eigen bodem en dat duurt ook 1u15. Als laatste onderdeel van deze dagvullende activiteit wordt er een bezoek gebracht aan een boerderij in de buurt. Dit duurt 2u.

Zuivel

Tijdens de rondleiding over zuivel leren we alles over de familie, huisvesting, de verzorging, de voeding en natuurlijk de productie en eindproducten van de koe. Deze rondleiding is geschikt voor elke graad van het lager onderwijs.

Vlees

Als u voor vlees kiest, kunt u zowel van varkens als van kippen de familie, de huisvesting, de verzorging, de voeding en natuurlijk de eindproducten ontdekken. Deze rondleiding is geschikt vanaf het 4de leerjaar van het lager onderwijs.

Groenten en fruit

Kiest u voor groenten en fruit dan ontdekt u de soorten groenten en fruit die er in de regio voorkomen, de volledige uitleg van de teelt van asperges, blauwe bessen en champignons. Ook de fotosynthese en de verschillende manieren om groenten en fruit te verwerken zit erin. (vers, diepvries, conserven enz.)

Paarden

Het thema paarden is een heel interessant thema vooral als u met de kinderen ponyritjes gaat maken. U ontdekt de familie van het paard maar ook de geschiedenis, het paard in de landbouw, het trekpaard, de verzorging, de huisvesting enz. Na de rondleiding is er een bezoek aan een manege voorzien.

Foto’s